Dieta w chorobach skórnych

Przygotowaliśmy dla Państwa najcenniejsze informacje dotyczące diety w chorobach skórnych, czyli jakie produkty powinniśmy spożywać oraz które musimy omijać szerokim łukiem. J

 

ATOPOWE ZAPALENIE SKÓRY (AZS)- rola diety jest ciągle dyskutowana. Spożywanie pokarmów nie jest przyczyną choroby, lecz może wyzwalać takie odczyny jak świąd, pokrzywkę czy nasilać istniejące już zmiany skórne.

 

Unikamy:

  • Jabłek- szczególnie przetarty miąższ z jabłek jonagold i golden delicious
  • Selerów- mogą wywoływać rumień, pokrzywkę, obrzęk
  • Marchwi
  • Czereśni- głównie świeżych owoców
  • Soi- dodawanych do różnych przetworzonych produktów takich jak mięso, wędliny, wyroby piekarnicze, czekolada, płatki śniadaniowe
  • Orzechów- głównie laskowych, nerkowca, włoskich
  • Owoców morza- mięczaków i skorupiaków które zawierają tropiomiozynę
  • Ulepszaczy smaków i barwników

 

Dieta ubogoalergenowa dla pacjentów borykających się z AZS to dieta bogata w produkty takie jak:

  • Jagnięcina, mięso z indyka
  • Ryż
  • Kukurydza
  • Gotowane jabłko
  • Brokuły
  • Szparagi
  • Szpinak
  • Sałata
  • Ziemniaki
  • Sól , cukier
  • Ocet winny
    Dodatkowo warto wzbogacić dietę o suplementy takie jak witamina D3, olej z wiesiołka i ogórecznika, witamina E, witamina B6, olej słonecznikowy, olej z rokitnika.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close