- Trądzik jest chorobą zapalną o wielorakich przyczynach, spośród których sporo ma podłoże dietetyczne. Mechanizmy nim rządzące nie są do końca znane, dlatego pośród tego tematu rodzi się wiele sprzecznych zaleceń oraz nieporozumień.
- Nie ma jednej przyczyny, która powoduje trądzik. Wiemy na pewno, że występuje kilka czynników które nasilają zmiany trądzikowe – są to między innymi gluten, węglowodany, zboża, mleko, nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 oraz problemy jelitowe.
Czego powinniśmy unikać?
- Jak najmniej węglowodanów – w szczególności cukru – wszystkich produktów które mają go w składzie. Także rośliny strączkowe, ziemniaki oraz owoce powinny być ograniczone.
- Zboża – wywołujące dodatkowo infekcje skórne (chleb, makarony, ryże, kukurydza)
- Nabiał – powinniśmy na niego uważać, w szczególności na mleko pasteryzowane i mleko w proszku.
- Omega 6 – margaryny. Powinniśmy zamienić niezdrowy tłuszcz na omegę 3 – która jest zawarta w rybach, oleju kokosowym, oliwie z oliwek.
- Gotowe desery i przekąski – zawierające w swoim składzie wiele konserwantów
Co możemy spożywać?
- Ryby – źródło zdrowego tłuszczu
- Mięso
- Jak najwięcej warzyw
- Jajka
- Probiotyki oraz suplementacja- tran, witamina B,C,D,E oraz cynk i chrom
Powyższe produkty są oczywiście kwestią indywidualną. Po konsultacji dermatologicznej i odpowiednich badaniach lekarz zaleca odpowiednią kurację oraz dietę eliminacyjną.