Dieta przy trądziku

 

  • Trądzik jest chorobą zapalną o wielorakich przyczynach, spośród których sporo ma podłoże dietetyczne. Mechanizmy nim rządzące nie są do końca znane, dlatego pośród tego tematu rodzi się wiele sprzecznych zaleceń oraz nieporozumień.
  • Nie ma jednej przyczyny, która powoduje trądzik. Wiemy na pewno, że występuje kilka czynników które nasilają zmiany trądzikowe – są to między innymi gluten, węglowodany, zboża, mleko, nadmiar kwasów tłuszczowych omega 6 oraz problemy jelitowe.

 

Czego powinniśmy unikać?

  • Jak najmniej węglowodanów – w szczególności cukru – wszystkich produktów które mają go w składzie. Także rośliny strączkowe, ziemniaki oraz owoce powinny być ograniczone.
  • Zboża – wywołujące dodatkowo infekcje skórne (chleb, makarony, ryże, kukurydza)
  • Nabiał – powinniśmy na niego uważać, w szczególności na mleko pasteryzowane i mleko w proszku.
  • Omega 6 – margaryny. Powinniśmy zamienić niezdrowy tłuszcz na omegę 3 – która jest zawarta w rybach, oleju kokosowym, oliwie z oliwek.
  • Gotowe desery i przekąski – zawierające w swoim składzie wiele konserwantów

 

Co możemy spożywać?

  • Ryby – źródło zdrowego tłuszczu
  • Mięso
  • Jak najwięcej warzyw
  • Jajka
  • Probiotyki oraz suplementacja- tran, witamina B,C,D,E oraz cynk i chrom

 

Powyższe produkty są oczywiście kwestią indywidualną. Po konsultacji dermatologicznej i odpowiednich badaniach lekarz zaleca odpowiednią kurację oraz dietę eliminacyjną.

Strona wykorzystuje pliki cookies. Jeżeli nie blokujesz w przeglądarce tych plików, to zgadzasz się na ich używanie oraz zapisywanie w pamięci urządzenia. Więcej

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close